Een djembe is een met de hand bespeelde, uit West-Afrika afkomstige, bekervormige trommel. De djembe is oorspronkelijk afkomstig van het Malinke-volk op de grens van Mali en Guinee, maar wordt al zeker honderd jaar ook bespeeld door een aantal naburige stammen, waaronder de Baga, de Sousou en de Manian.
De djembe wordt gemaakt uit één stuk hout en bespannen met een geiten- of antilopenvel. Aan de bovenkant van de djembe worden soms een aantal geringde metalen bladen bevestigd (Sèsè of kessing-kessing genoemd), die meetrillen als op het vel van de djembe geslagen wordt.
Op de djembe worden drie basistonen onderscheiden: De bas, de open toon of toon en de slap.
De djembe wordt traditioneel begeleid door doundouns (bastrommels) en/of talking drums (tama).
Een goede djembe is gemaakt van hardhout en het liefst een hardhoutsoort die niet alleen sterk, maar ook licht is. Eén van de beste hardhoutsoorten is het zogenaamde lenkè of linguè (afzelia africana). Andere goede en veelgebruikte houtsoorten voor een djembe zijn: dougoura (cordyla pinnata), guéni (ook gbani) of “balafon-hout” (pterocarpus erinaceus), iroko (chlorophora excelsa, chlorophora regia) en djala of afrikaans mahonie (khaya ivorensis, khaya senegalensis) ook wel Bois Rouge of Bois Acajou genoemd (acajou is Frans voor mahonie). Belangrijker nog dan de houtsoort is de vorm van de trommel. Deze dient regelmatig, en zeker aan de binnenkant enigszins glad afgewerkt te zijn. Het hout mag geen scheuren of barsten vertonen en de trommel dient mooi rond, dus niet ovaal te zijn.
Wil je weten of je met een goede djembe van doen hebt dan is het een goede methode om de arm door het gat aan de onderkant van de djembe te steken en met de hand aan de binnenkant van de ketel te voelen. Voelt dit onregelmatig, dan heeft men vrijwel zeker met een toeristen-trommel te doen. Pas wel op! Soms is de djembe zo slecht afgewerkt dat de binnenkant vol splinters zit!
Al het andere aan een djembe (het vel, het touw, de ringen) is in principe vervangbaar. Neem voor een goede klank een niet te dik maar zeker ook niet te dun vel en gebruik voor het aanspannen een goede kwaliteit nylon. Het beste touw heeft een kern gemaakt van de kunstvezel Dyneema met een dicht en slijtvast geweven buitenmantel.
Een djembe heeft over het algemeen een hele hoge velspanning. Vind je dat de djembe teveel galmt, span hem dan aan. Is het geluid voor je gevoel wat te kort, ontspan hem dan iets.
In de moderne tijd zien we ook regelmatig djembe’s bespannen met een kalfs- of paardenvel. Dit soort djembe’s vereist een heel hoge velspanning. Mocht je een dergelijk vel op je djembe willen spannen: Verzeker je er dan van dat de wand van de drumketel niet te dun is, anders loop je het risico dat je de bodem van jouw djembe kapot trekt.